» VERHALEN » Verwante families 
Genealogie van de familie Brinkman(n)
Familie Meijer van Putten

Valentijn Meijer wordt Valentijn Meijer van Putten
door Maria Brinkman Steenwijkerwold
 
Nooit eerder was ik me er van bewust dat bijna de hele katholieke gemeenschap in Steenwijk en omgeving op een of andere manier aan mijn familie gelinkt is: Draaisma, Hoogma, Kroon, Woldberg, Kalthoff en nog vele andere. Dat waren de achternamen van mijn vriendjes en vriendinnetjes, of de slager, de schooljuf, de kleermaker.
Ook kwam regelmatig een mevrouw bij ons die mijn moeder hielp met naaiwerk, haar naam was Grietje Meijer van Putten en ze woonde op Zuidveen. Maar familie of relaties van oude families? Nee, daar had ik geen idee van.
 

Valentijn is de eerste Meijer waar iets meer over bekend is. Met dank aan Napoleon weten wie zijn ouders zijn. In 1811 moest Valentijn zich melden bij de burgerlijke stand. Hij verklaart onder ander dat zijn vader Johannes Henricus Meijer heet en zijn moeder Annamaria Kremer (1728-1784) en dat hij geboren is op 23 januari 1765 te Gerolstein (Eifel).

Tijdens de genealogische zoektocht is het geboorteregister van de parochie Sarresdorf gevonden en hierin wordt vermeld dat de vader van Valentijn Jean Henry Meijer heet. In dit register staat zelfs de namen van zijn peter en meter. De veel voorkomende naam ‘Valentijn’ in de familiegeschiedenis van de Meijers van Putten’s blijkt afkomstig te zijn van deze peter Valentijn Kremer.
Hoe, wanneer en waarom Valentijn vanuit Duitsland naar Steenwijk is gekomen, is een raadsel. Is hij met het Frans Napoleontische leger meegegaan en zo hier terecht gekomen?
In 1798 duikt Valentijn Meijer echter in Steenwijk op en trouwt hij met Beeltje van Putten. Het huwelijk met Beeltje duurt niet erg lang want in 1811 is zij volgens de opgave van Valentijn al overleden. In dit 13-jarige huwelijk hebben zij vijf kinderen gekregen, Volkert I, Volkert II, Lucia Maria, Maria en Johannes. Alleen Lucia Maria en Johannes worden ouder dan 20 jaar.
Op 5 juni 1811 moet Valentijn op ‘Maire de la Commune de Steenwijk’, zich laten inschrijven in de nieuwe burgerlijke stand. Hij verklaart dan dat zijn voornaam Valentijn Meijer is en dat de familienaam van hem en van zijn kinderen ‘Van Putten’ is.
De naam Meijer van Putten is geboren.
Jammer voor diegene die dachten dat er misschien iets adellijks in de familie zat. Nee dus.
 
In 1813 hertrouwt Valentijn Meijer van Putten op 48-jarige leeftijd met de 23 jarige Margareta Bruggenwert. Getuige bij dit huwelijk is Arend Woldberg, grutter te Steenwijk. Arend Woldberg is blijkbaar een goede vriend van het gezin, want zijn naam duikt diverse malen op.
Om in het huwelijk te kunnen treden moeten Valentijn en Margareta aan de eisen van het nieuw ingevoerde burgerlijk register voldoen en allerlei akten overleggen. Uit de akten blijkt dat Valentijn Meijer van Putten van beroep hoedenmaker was en woonde in de Koningstraat nr. 28 te Steenwijk.

Steenwijk met oude Markt en rechts de KoningstraatValentijn en Margareta kregen samen nog eens acht kinderen; Everhardus, Maria, Margreta, Antoon, Beeltien, alweer een Volkert (ook vaak Valentijn genoemd), Matthijs en Joseph.
Nog aardig om te vermelden is dat Margaretha Bruggenwert ook geen echte Steenwijkster is.    Zij werd geboren op 31 januari 1790 in de parochie Rietberg te Paderborn met de namen Anna Maria Elisabeth Margaretha Brüggenwirt. Ook over haar komst naar Steenwijk tasten we in het duister.
In ‘Genealogie van het geslacht Meijer van Putten’ door L.M.M. Hendriks (1993) heb ik deze wijsheden gevonden. Hendriks vermeldt dat de naam Meijer van Putten op verschillende manieren in de documenten voorkomt, alleen de naam Meijer maar ook de naam van Putten.

Het geslacht Meijer van Putten is op twee manieren met onze Brinkmannen verbonden.
(Zie Stam Brinkman-Meijer van Putten) Johanna Elisabeth Meijer van Putten dochter van Volkert (alias Valentijn) trouwt op 25 mei 1873 met Bernardus Frederik Brinkman.
(Zie Stam Brinkman-van Balen). Dina Resink, de kleindochter van Volkert ( dochter van Maria Margaretha Meijer van Putten en Hermannus Resink) trouwt op 14 mei 1901 met Bernardus Brinkman
 


 

terug
 
 
 

Inloggen


 

Aanmelden
meer
 
Privacyverklaring
meer
 
Verantwoording
meer
 
Links
meer
 
Adverteren
meer
 
Contact
meer