» VERHALEN » Nazaten vertellen 
Genealogie van de familie Brinkman(n)
Interviews

Inleiding

Johann Brinkmann en Bernardus Brinkmann kwamen rond 1880 in Zorgvlied wonen. Zij waren zonen van Johann Fredrik Brinkman en Aaltje Berends Kruis.
Johann was in 1868 gehuwd met Gala Sjoerds van Balen. Zij kregen samen tien kinderen.
Bernardus trouwde in 1873 met Johanna Meijer van Putten. Zij kregen samen 7 kinderen.
Rond 1910 waren de meeste nazaten van Johann en Bernardus volwassen geworden.
Er begon een nieuwe generatie te ontstaan. Echter, men bleef niet in Zorgvlied. Velen vertrokken naar plaatsen waar de industriële ontwikkeling plaatsvond of naar plaatsen die nieuwe mogelijkheden konden bieden; bijvoorbeeld naar Leeuwarden, Steenwijk, Enschede, Hengelo, Wieringermeer, Blerick of Roozendaal. De contacten tussen broers en zussen of neven en nichten verwaterde omdat reizen een grote luxe was in die tijd. Of men had er gewoon de tijd niet voor.
Zouden er ergens op een zolder in een oude doos misschien nog brieven liggen die een goede kijk op die tijd zouden geven?
 
Alleen drie kinderen van Bernardus Brinkman en Johanna Meijer van Putten bleven in Zorgvliet wonen. Anna trouwde met Jan van Opzeeland uit Vlijmen, Griet trouwde met Jan Halman uit Steggerda en Volkert trouwde met Riemke Kingma. De familie Kingma was door de familie Verwer naar Zorgvlied gehaald. (aan de relatie tussen de familie Brinkmann en de familie Verwerver wordt een apart artikel gewijd.)
 
Rond 1990 heeft Piet Brinkman een aantal nazaten geïnterviewd over de periode 1920 -1940. Greta Heesterbeek-Halman, Jan Halman en Hannie Halman, Alida Smit – van Opzeeland en Valentinus Brinkmann hebben veel verhalen verteld en informatie gegeven.  De vraag was: ‘Wat herinnert u zich van Zorgvlied en de familieleden uit Zorgvlied’.
 

 
Interview 1

Greta Heesterbeek-Halman vertelt over haar ouders Jan Halman en Griet Brinkman 
 

lees meer »
 
Interview 2

Hannie vertelt over haar ouders Jan Halman en Griet Brinkman
 
 

lees meer »
 
Interview 3

Alie Smit - van Opzeeland vertelt ….
 

lees meer »
 
 
 

Inloggen


 

Aanmelden
meer
 
Privacyverklaring
meer
 
Verantwoording
meer
 
Links
meer
 
Adverteren
meer
 
Contact
meer