» Voorouders 
Genealogie van de familie Brinkman(n)
Süd-Merzen

Het is duidelijk dat de voorouders in Süd-Merzen woonden. Süd-Merzen is een nederzetting van enkele boerderijen ten zuiden van het stadje Merzen.

MSüd-Merzenerzen is een gemeente in de Duitse deelstaat Nedersaksen ten noordoosten van Osnabrück. De gemeente maakt deel uit van de Samtgemeinde Neuenkirchen in het Landkreis Osnabrück. Merzen telt nu ruim 4000 inwoners. Hemelsbreed ongeveer 170 km verwijderd van Haskerdijken. De plaats waar de Nederlandse tak-Brinkman uit Süd-Merzen haar oorsprong heeft.

In de Osnabrück ‘Lehnenbucher’ wordt vermeld dat in 1350 de bisschop van Osnabrück een boerderij in Süd-Merzen in leen gaf. Misschien heette de betreffende hoeve “Brinkhues”. Waarschijnlijk waren dit nieuwe inwoners van Süd-Merzen, die op deze hoeve kwamen wonen en werken.
In 1347 was o.a. In Turkije en Marseille de pest ofwel de zwarte dood uitgebroken, die zich met grote snelheid als pandemie over Europa verspreidde. In 1349 was de bevolking rond Osnabrück meer dan gehalveerd en waren ook meer dan de helft van de boerenhoven verlaten.

Honderd jaar later wordt in het leenregister van 1442-1450 van de bisschop Heinrich von Moers vermeld:

"Diderich thon Brinkhues hevet entfangen in denstmanslehn dat erve genant Brinckhues in deparrochia Merssen"

Dit is de vroegste periode dat onderzoekers de naam van de hoeve en hun bewoners tegenkomen.
In 1455-1482 vinden de onderzoekers in dit leenregister dat de hoeve beleend wordt aan Johann Brinckman en in 1510 aan Johann ton Brinckhues. Een familieverband als vader op zoon is zeer waarschijnlijk. Zij mogen gevoegelijk als de voorouders beschouwd worden.
Voor de invoering van de burgerlijke stand en het bevolkingsregister nam men het niet zo nauw met de naamsvermelding. Zo wordt Di(e)deri(c)(h)(k) t(h)o(n) Brin(c)khu(e)s op verschillende manieren geschreven. Voor de stichting hebben we gekozen voor Diderik tho Brinkhus.

 

terug
 
 
 

Inloggen


 

Aanmelden
meer
 
Privacyverklaring
meer
 
Verantwoording
meer
 
Links
meer
 
Adverteren
meer
 
Contact
meer